Štát poskytne na stretnutie militaristov a vojnových štváčov GLOBSEC 700 000 eur

5. júna 2019, Artur Bekmatov, Nezaradené

foto: pravda.sk

Pravidelný zraz militaristov v Bratislave pod názvom GLOBSEC je už chronicky známy. Každoročne sa v našom hlavnom meste stretnú tí najväčší vojnoví štváči z radov militaristických think-tankov, médií, akademikov, armády či politikov, aby sa zhodli na tom, aké je NATO skvelé a potrebné. Alebo na tom, že Putin už-už štartuje tanky, aby obsadil zvyšok Európy. Prípadne sa vzájomne potľapkajú a najlepších spomedzi najlepších vojnových štváčov ocenia.

Takto si už cenu z Bratislavy odniesli exministerka zahraničia Madeleine Albrgithová, bývalý gen. tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, exminister pre vnútornú bezpečnosť USA Michael Chertoff či v našich zemepisných šírkach dobre známi generál Petr Pavel, Martin Bútora alebo Pavol Demeš.

Celé sa to deje za nezištnej podpory rôznych zbrojoviek. V minulosti napríklad britskej BAE systems, americkej Lockheed Martin a tento ročník bude pod záštitou česko-slovenského zbrojára Jaromíra Stranada prostredníctvom jeho MSM group a Czechoslovak group, pričom druhá menovaná je tzv. „exkluzívnym partnerom“. Pridala sa aj nemecká zbrojovka KMW.

Konferencia sa síce oficiálne označuje ako bezpečnostná, pod tento termín je však šikovne schovaný militarizmus, lobing pre zvyšujúce sa výdavky na zbrojenie a vyvolávanie konfliktov. Medzi rečníkmi nenájdete mierových aktivistov volajúcich po spolupráci miesto konfrontácie, analytikov kritizujúcich (aj) NATO či predstaviteľov trebárs Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru. Prečo aj? Položme si otázku či by zbrojovky roky podporovali podujatie, kde by vystupovali ľudia volajúci po obmedzení zbrojenia.

No a aká je v tomto úloha Slovenska? Slovensko, bohužiaľ, v posledných rokoch túto konferenciu štedro dotuje. Veľmi štedro. V rokoch 2016 a 2017 poskytlo ministerstvo zahraničia na GLOBSEC 200 000 eur. Minulý rok to bolo dokonca 340 000 eur. Tento rok je to 350 000 eur (https://bit.ly/2XmnOAM). A pridali sa aj ďalšie ministerstvá: ministerstvo financií poskytne 175 000 eur (https://bit.ly/2Z3RXVO) a ministerstvo vnútra rovnako 175 000 eur (https://bit.ly/2Z7FUa8). To dovedna činí rekordných 700 000 eur a vzhľadom k tomu, že v zmluve s MV SR a MF SR neuvádza GLOBSEC rozpočet vzniká podozrenie, že drvivú časť výdavkov (ak nie všetky) zatiahnu ministerstvá.

Slovensko zo svojho rozpočtu poskytne takmer trištvrte milióna na ani nie 3 dňovú konferenciu. Pripomeniem, že 100 000 eur dostane tento rok GLOBSEC na organizáciu ďalšej konferencie tzv. Tatra summit a v súčasnosti čerpá vyše 300 000 grant na zabezpečenie verejnej správy pred „hybridnými hrozbami“ (https://bit.ly/2EOL1Ek). Toto je, vážení priatelia, neskutočné plytvanie verejnými zdrojmi, na ktoré sa bude treba pozrieť pozornejšie…

Artur Bekmatov