Založ si blog

Americká ambasáda financovala školenia slovenských novinárov

Alexander Duleba prednáša redaktorom slovenských médií na školení financovanom ambasádou USA. zdroj: Výročná správa CENAA

Alexander Duleba prednáša redaktorom slovenských médií na školení financovanom ambasádou USA.
zdroj: Výročná správa CENAA

Napriek tomu, že v spoločnosti je v plnom prúde „hon na ruských agentov“, je to americká ambasáda, ktorá financuje ovplyvňovanie novinárov popredných slovenských médií. V roku 2015 poskytla ambasáda USA v Bratislave niekoľko tisíc eur think-tanku Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) na tzv. Večernú školu zahraničnej a bezpečnostnej politiky pre žurnalistov.

CENAA v tom čase viedol Róbert Ondrejcsák – poradca predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára a v súčasnosti štátny tajomník Ministerstva obrany (nom. Most-Híd).

V priebehu roku 2015 think-tank zorganizoval 24 večerných prednášok pre popredné mainstreamové médiá na Slovensku. „Projekt pozostáva z 24 prednášok expertov, akademikov a zástupcov ministerstiev. V rámci projektu sme sa zatiaľ venovali nasledujúcim témam: Nová európska bezpečnostná architektúra po Ukrajinskej kríze; Rusko-ukrajinská kríza: scenáre po 2. Minskej dohode; Slovenské predsedníctvo EÚ; Severná a Južná Kórea; Ukrajina, Rusko a NATO; Čína: vnútropolitický a zahraničnopolitický kontext; Balkán; Zahraničná politika USA – “ázijský pivot”; Arktída – nová výzva pre medzinárodnú bezpečnosť; Afganistan – budúce výzvy; V4 Battlegroups – príprava a aktuálny stav, Hybridná vojna, Extrémizmus v Nordických krajinách a mnoho ďalších,“ približuje témy prednášok CENAA vo svojej výročnej správe.

Projektu sa zúčastnili vybraní redaktori Pravdy, Denníka N, Hospodárskych novín, Trendu a portálu aktulane.sk

Americká ambasáda podporila večernú školu sumou 8 127 eur. Jedná sa o dotáciu v rámci programu malých grantov ambasády USA, prostredníctvom ktorého finančne podporuje rôzne projekty mimovládneho sektora sumami do 10 000 eur.

Ambasáda v Bratislave však akékoľvek údaje o programe malých grantov ako podporené inštitúcie, ich projekty či konkrétne sumy odmieta zverejniť. „Veľvyslanectvo USA vám tieto informácie momentálne nedokáže poskytnúť,“ hovorí Stephanie Fiztmaurice, hovorkyňa americkej ambasády.

Ambasáda USA v Prahe však na svojom webe bez problémov zverejňuje organizácie aj projekty, ktoré sú v rámci programu malých grantov podporené. V roku 2017 podporili Spojené štáty na území Českej republiky 60 projektov mimovládnych organizácií a ďalších inštitúcii. Z týchto údajov vyplýva, že americká ambasáda finančne podporila napríklad Novinársku cenu organizovanú Nadáciou otvorenej spoločnosti, podujatie LGBTI komunity Prague pride, Letnú školu NATO českej mimovládky Prague Security Studies Institute či už chronicky známy think-tank Evropské hodnoty.

Artur Bekmatov

Tento blog nebol financovaný žiadnou zahraničnou mimovládkou ani ambasádou.

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 188679x
Priemerná čítanosť článkov: 8203x

Autor blogu

Kategórie