Založ si blog

Nákladnou prehliadkou na výročie SNP chce MO SR osláviť aj vstup do NATO

foto: pravda.sk

Podľa interných materiálov získaných z Generálneho štábu OS SR plánuje ministerstvo obrany koncom augusta – na 75. výročie vypuknutia SNP vojenskú prehliadku v Banskej Bystrici. Prehliadkou si chce vedenie rezortu pripomenúť aj 15. výročie vstup SR do NATO.

Podujatie si podľa predbežného rozpočtu vyžiada niekoľkomiliónové opravy armádnej techniky. Je preto pravdepodobné, že bude niekoľkonásobne drahšia ako porovnateľná prehliadka českej armády z októbra minulého roku, ktorou si Česko pripomenulo 100. výročie vzniku Československa.

Prehliadka za 10 miliónov?

Ako vyplýva z pripravovaného materiálu, nie je jasné či bude verejnosť v závere augusta svedkom prehliadky veteránov, alebo techniky, ktorá má zabezpečovať suverenitu republiky. Mnohé z BVPčiek, tankov či húfnic musia najprv prejsť opravou, aby sa mohli zúčastniť prehliadky.

Napríklad z plánovaných 10 kusov tankov T-72 dislokovaných v Trebišove bude musieť 8 prejsť opravou. Z 20 BVP-1, ktoré prídu z Trebišova a Michaloviec musí 10 prejsť opravami. Z 30 BVP-2, ktoré prídu z Martina, Nitry a Levíc, musí prejsť opravami až 18 strojov. Z 8 samohybných húfnic Zuzana 155 mm je pripravená na prehliadku len jedna.

Celkovo sa na prehliadke ukáže 276 kusov pozemnej techniky a 15 kusov leteckej techniky, vrátane nedávno kúpených vrtuľníkov Black hawk a dopravného lietadla Spartan. Zo stíhačiek sa divákom predstavia najmä Mig-29 a L-39.

Čo je však zarážajúce, že už teraz ministerstvo predpokladá, že opravy a nákup náhradných dielov ho vyjdú približne 6 000 000 eur. Spolu s ďalšími nákladmi ako ubytovanie či strava tak celkový účet za prehliadku môže dosiahnuť až 10 miliónov eur.

Na 100. výročie založenia ČSR zorganizovala prehliadku aj česká armáda, avšak podstatne lacnejšie. Celkové náklady dosiahli 28,6 milióna českých korún – čo je v prepočte cca 1 milión eur. Teda desaťkrát lacnejšie ako slovenská.

Vstup do NATO – máme čo oslavovať?

Prinajmenšom zvláštna je aj kombinácia udalostí, ktoré chce ministerstvo osláviť. V dokumente sa uvádza, že hlavnou úlohou bude „riadiacou skupinou pod vedením ZNGŠ-NŠ zabezpečiť masívnu účasť OS SR na vojenskej prehliadke pri príležitosti 75. výročia SNP, 100. výročia úmrtia M. R. Štefánika a 15. výročia vstupu SR do NATO s cieľom demonštrovať pripravenosť OS SR a prehĺbiť dôveru obyvateľstva SR.“

No… ak tento dokument niečo demonštruje, tak je to naopak nepripravenosť techniky OS SR. A prehlbovať dôveru obyvateľstva prehliadkou (aj) k výročiu vstupu do NATO? V situácii, kedy obyvateľstvo odmieta konfrontačnú politiku voči Rusku a kedy bývalý popredný veliteľ armády kritizuje fakt, že klesá počet západne orientovaných dôstojníkov?

A čo vlastne si chceme z nášho angažovania sa v NATO pripomenúť? Hanebné povolenie preletu aliančných stíhačiek (ktoré slovenská vláda spravila s vidinou vortrenia sa do priazne USA), ktoré v konečnom dôsledku bombardovali aj našich krajanov v Srbsku? Alebo rovnako hanebnú podporu invázie do Iraku? Či najnovšie protiruské ťaženie v Pobaltí, na ktorom participuje aj 150 našich vojakov?

Nebudem ďalej na tomto mieste polemizovať o tom či je vhodné dávať vstup SR do NATO na jednu úroveň s vypuknutím SNP, ani sa zamýšľať nad tým, prečo máme robiť prehliadku pri výročí úmrtia (!!!). A či je vôbec dôstojné spájať výročia hlava-nehlava, len aby sme jednou prehliadkou – keď už nejakú robíme – pokryli čo najviac výročí.

Na záver len dodám, že ak si už predstavitelia ministerstva chceli pripomenúť viacero významných historických udalostí naraz, mohli odčiniť trestuhodné zabudnutie na 170. výročie Slovenského povstania z rokov 1848-1849 a pripomenúť si tak dve najvýznamnejšie vojenské povstania v dejinách nášho národa.

Celý dokument si môžete pozrieť TU.

Artur Bekmatov

 

 

 

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 187686x
Priemerná čítanosť článkov: 8160x

Autor blogu

Kategórie