Založ si blog

Svet je dve minúty od úplnej skazy

foto: pravda.sk

Odstúpenie USA od Dohody o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu je svojim významom udalosť, ktorá môže zásadne ovplyvniť ďalší vývoj bezpečnostnej situácie celého sveta, no najmä Európy. Naše médiá reflektovanie tak závažnej témy tradične odflákli a miesto toho venovali zvýšenú pozornosť iným témam.

O čo ide? V roku 1987 sa Michail Gorbačov a Ronald Reagan dohodli na likvidácii celej jednej triedy zbraní – rakiet stredného doletu a krátkeho doletu. Zároveň sa lídri oboch krajín dohodli, že tieto zbrane nebudú ani vyvíjať ani vyrábať.

Táto dohoda je však minulosťou – Spojené štáty od tejto nej v piatok odstúpili a ruský prezident dodržal to, čo povedal v októbri – že v prípade odstúpenia USA od dohody odpovie Moskva rovnakým krokom. Zároveň ale ubezpečil, že Rusko nebude v Európe rozmiestňovať rakety, ak tak neučinia Spojené štáty. Putin v tejto oblasti adresoval výzvu aj európskym krajinám: „Európa sa vystaví riziku možného odvetného úderu Ruska, ak bude súhlasiť s rozmiestňovaním amerických rakiet na svojom území.“

Chcú USA uzbrojiť USA Rusko tak, ako ZSSR?

Koniec tejto dohody môže úplne zmeniť politiku zbrojenia Ruska a USA a priniesť nové preteky v zbrojení. A v tom možno spočíva nová stratégia Spojených štátov voči Rusku: uzbrojiť ho tak, ako uzbrojili ZSSR. Američania zistili, že Rusko politicky tak ľahko poraziť nepôjde, že z Moskvy sa stáva potenciálne centrum moci, a tak to skúsia ekonomicky: nedajú Rusku na výber len pristúpiť na preteky v zbrojení. Čísla hovoria jasne: v roku 2017 tvorili ruské výdavky na zbrojenie (55,3 mld USD) 3,8% z celosvetových výdavkov na zbrojenie, pričom výdavky USA (610 mld USD) tvorili 35% a výdavky všetkých krajín NATO (719,25 mld USD) takmer 42%. Držať krok so 42%, ak máte necelé 4% je jednoducho nereálne…

V roku 1945 založili vedci, ktorí sa zúčastnili skonštruovania prvých atómových bômb, časopis Bulletin of the Atomic Scientists a v jeho redakcii aktualizovali tzv. Hodiny posledného súdu, ktoré reflektujú nebezpečie totálnej skazy sveta, ktorá je symbolizovaná polnocou. O aktualizácii hodín rozhoduje výbor zložený z odborníkov na fyziku,ekológiu a 15 nositeľov Nobelovej ceny. Na začiatku ich nastavovania v roku 1947 bol svet od apokalypsy vzdialený 7 minút, v roku 1949, keď ZSSR nadobudol atómovú bombu, to boli 3 minúty a v roku 1953 už len 2 minúty. Od roku 1991, kedy bol svet od svojho konca najďalej (17 minút) sa neustále približujeme k polnoci – v roku 2017 sa svet k totálnej skaze priblížil na 2,5 minúty. Minulý rok vedci stanovili ručičku hodín na 2 minúty do polnoci a tento rok takýto čas potvrdili.

Slovensko sa militairuje tiež

A čo Slovensko? Naša krajina sa takisto militarizuje čoraz viac. Keď sme v septembri 2015 pripravovali na hraniciach s Českom blokádu amerického armádneho konvoja, tak nás domâci bezpečnostní experti ubezpečovali, že je to ojedinelý prípad. Dnes prechádzajú našimi cestami ročne desiatky konvojov armády USA.

Tí istí bezpečnostní experti nás v roku 2017 upozorňovali, že naši vojaci neodchádzajú do Lotyšska na misiu, ale len cvičiť. Do roka odišlo 150 slovenských vojakov do Lotyšska opäť, ale už na misiu a sú tam dodnes. Zbrojné zákazky pre našu armádu dosahujú rekordy: za stíhačky F-16 zaplatíme 1,5 – 2 miliardy eur. Za nové obrnené transportéry a vozidlá zaplatíme ďalších 1,2 miliardy eur. Popri takýchto astronomických sumách sa javí predvianočný nákup húfnic za 172 miliónov eur ako banalita.

Budeme protestovať?

V prvom polroku nás čaká niekoľko návštev, pri ktorých by sme mali byť obozretní: tento mesiac by mal na Slovensko pricestovať americký minister obrany Mike Pompeo. Koncom februára zase na Slovensko pricestuje generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ten sa síce vyjadril, že NATO neplánuje v kontexte krachu Dohody INF rozmiestniť jadrové rakety v Európe, ale vieme, že USA a NATO nemusí byť vždy to isté. A nakoniec k nám v apríli prídu na návštevu zahraničné vojská NATO na masívne cvičenie.

Myslím, že najmä v prípade návštev Stoltenberga a Pompea by sme mali našim predstaviteľom dôrazne, napríklad formou zhromaždenia, pripomenúť, že majú hájiť predovšetkým záujmy Slovenska. Mierového Slovenska, ktoré sa nechce stať jedným z terčov z Ruska. Čo poviete?

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 189271x
Priemerná čítanosť článkov: 8229x

Autor blogu

Kategórie