Založ si blog

Ako vrtieť psom: Dankov odvod a údajné rekordné zdražovanie potravín

V tomto krátkom blogu si na príklade zdražovania cien potravín z dôvodu tzv. Dankových odvodov pre reťazce ukážeme ako môžu médiá dezinterpretovať čísla.

Ešte pred tým, ako sa začnem venovať údajom o zdražovaní potravín, tak vopred upozorním že nepatrím k priaznivcom Slovenskej národnej strany či nebodaj Andreja Danka. Pred niekoľkými týždňami som napríklad kritizoval 10 násobne predraženú vojenskú prehliadku, ktorú pripravuje národniarske ministerstvo obrany.

Portál aktuality.sk prišiel v piatok s bombastickou správou. „Dankov odvod pre reťazce už funguje. Aj preto potraviny rekordne zdraželi,“ hlása nadpis. V krátkom texte sa následne dozviete, že rekordné zdražovanie, o ktorom píše autor v nadpise, je na úrovni 3% v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom a na úrovni 1,8% v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Tieto čísla získal autor z údajov štatistického úradu a podľa nich má ísť významná časť zdražovania na vrub Dankovým odvodom.

Na záver dodáva, že „Slováci podobne veľké zdražovanie potravín nezažili viac ako 5 rokov. V rokoch 2015 a 2016 spotrebitelia dokonca v niektorých mesiacoch platili menej za potraviny než v predchádzajúcom období“.

Aká je realita?

Poďme si teraz pozrieť správy o cenách potravín z predchádzajúcich rokov – či je skutočne súčasné zdražovanie rekordné. Použijeme články uverejnené v denníku Pravda.

nadpis článku z apríla 2017. zdroj: Pravda

Je faktom, že v rokoch 2015 a 2016 sme mohli zaznamenať pokles v cenách potravín. Posledné dva roky však ceny stúpali.

 

V roku 2017 denník Pravda napísal nasledovné: „Podľa údajov Štatistického úradu SR z februára tohto roku ceny potravín medziročne vzrástli priemerne o 2,4 percenta, no predovšetkým niektoré druhy ovocia a zeleniny si pripísali výrazne vyšší nárast.“

A minulý rok bolo zdražovanie, opäť podľa správy TASR publikovanej v denníku Pravda, ešte výraznejšie: „Na Slovensku si spotrebitelia v januári 2018 priplatili za potraviny a nealkoholické nápoje medziročne viac o 6,8 %. Jedná sa tak o najvýraznejšie zdražovanie v rámci celej EÚ, a to už tretí mesiac po sebe.“

Tento trend sa potvrdil aj v závere uplynulého roku. Podľa údajov Slovenského farmárskeho družstva pripravila o tom reportáž TA3.

Mimochodom, za povšimnutie stojí aj táto veta z článku aktualít: „Ako vyplýva z údajov štatistického úradu, významná časť novoročného

nadpis článku z apríla 2018. zdroj: Pravda

zdražovania ide na vrub opatrenia z dielne SNS.“ Štatistický úrad vydal 15. februára tlačové správy o vývoji spotrebiteľských cien a o vývoji inflácie. Žiadna súvislosť s Dankovými odvodmi však v nich uvádzaná nie je.

Všetko nasvedčuje tomu, že primárnym cieľom článku portálu aktuality.sk bolo prikloniť sa na stranu obchodných reťazcov a prvoplánovo si kopnúť do koaličnej strany. Na tomto mieste sa žiada dodať, že novinári by pri svojej práci nemali skĺzavať do pozície opozičných aktivistov, ktorí si interpretáciu číselných údajov napasujú tak, aby im sedela do už vopred pripravenej šablóny. Toto však v redakcii aktuality.sk nie je ojedinelý prípad. Len nedávno podobne zavrtel psom aj šéfredaktor portálu pán Bárdy.

Artur Bekmatov

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 187680x
Priemerná čítanosť článkov: 8160x

Autor blogu

Kategórie