Založ si blog

Výzva rezortu zahraničia: Zverejnite plány americkej armády v SR

PRIDAJTE SA K VÝZVE MINISTERSTVU ZAHRANIČIA, ABY ZVEREJNILO POŽIADAVKY AMERICKEJ ARMÁDY NA SLOVENSKU

Ministerstvo zahraničia stále zahmlieva informácie, ktoré sa týkajú rokovaní s americkou stranou o uzavretí Dohody o obrannej spolupráci. Uzavretím tejto dohody Spojené štáty podmieňujú investíciu do modernizácie vojenských letísk Sliač a Kuchyňa v hodnote niekoľkých desiatok miliónov dolárov. Problém je v tom, že podľa všetkých indícií chcú Američania touto zmluvou Slovensko zakomponovať do pásma svojich predsunutých pozícií voči Rusku. Zrejme formou priamej vojenskej prítomnosti dlhodobého charakteru. Podľa informácií, ktoré zverejnil prezidentský kandidát Eduard Chmelár by malo ísť o muničný sklad na letisku Kuchyňa. Preto ten nečakane rýchly záujem ministra zahraničia Mikea Pompea o krajiny strednej Európy, predovšetkým o Slovensko a Maďarsko, po odstúpení od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu.

„Je to dohoda o citlivých veciach a Slovensko má v tomto kontexte svoje záujmy. A tie si potrebujeme obhájiť,“ povedal minister Lajčák na margo rokovaní s Američanmi. Neviem ako vy, ale ja si priebeh rokovania so spojencom predstavujem úplne inak. Lajčákove slová skôr evokujú rokovanie s agresorom.

Včera prišiel Lajčák na štvordňovú návštevu Spojených štátov amerických. Čo je predmetom jeho návštevy nie je známe – návštevu nespomína ani agentúrny servis TASR, ktorý novinárov každý deň upozorňuje na očakávané udalosti, nespomína sa ani na webe OBSE, na čele ktorej Lajčák momentálne stojí a nespomína ho ani ministerstvo zahraničia či web našej ambasády vo Washingtone. Jediná zmienka o Lajčákovej ceste je v materiáli rokovania vlády z konca februára, v schvaľovanom zozname zahraničných ciest: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/23599/1

Na prelome starého a nového roku som ministrovi zahraničia adresoval otvorený list, v ktorom som ho vyzval, aby odsúdil heroizáciu banderovcov na Ukrajine a ich stavanie na jednu úroveň s vojakmi Červenej armády. V polovici februára pán Lajčák na stretnutí s ukrajinským ministrom zahraničia Klimkinom „tlmočil znepokojenie časti slovenskej verejnosti“. Áno, nie je to odsúdenie v pravom zmysle slova, aj na diplomatický jazyk je to príliš mäkké, ale zásadné v tomto smere je, že Lajčák verejnú mienku nemohol ignorovať. Nenamýšľam si, že za to môže môj list, no v ďalšom období na túto tému upozornili aj iní – prezidentský kandidát Eduard Chmelár, koaliční poslanci Ľuboš Blaha a Anton Hrnko či organizácie ako Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a v neposlednom rade aj mnohí z vás. Výsledkom bol tlak, ktorý ministerstvo nemohlo ignorovať. A k niečomu podobnému vás chcem vyzvať aj teraz.

Dajme spoločne ministerstvu zahraničia najavo, že, ak sa jedná o tak závažnú informáciu ako dlhodobá prítomnosť zahraničných vojsk na našom území, tak ako verejnosť máme nielen právo na tieto informácie, ale predovšetkým máme o ne záujem. Pošlime na ministerstvo zahraničia výzvu na zverejnenie týchto informácií – každý za seba, každý zo svojho mailu. Zaberie nám to len pár sekúnd, no dáme najavo, že suverenita našej krajiny nám nie je ľahostajná. Vopred ďakujem každému jednému z vás, ktorý si spomínaných pár sekúnd nájde a MZV mail odošle.

Text výzvy spolu s adresami MZV (všeobecná schránka, schránka ministra Lajčáka a schránka pána Babica – riaditeľa strategickej komunikácie ministra) si môžete skopírovať odtiaľto:

Adresy: miroslav.lajcak@mzv.sk ; imrich.babic@mzv.sk ; info@mzv.sk

„Dobrý deň,
vzhľadom k informáciám, ktoré sú ku dnešnému dňu známe o rokovaniach Spojených štátov s vybranými krajinami strednej Európy vo veci uzavretia Dohody o obrannej spolupráci (Defense cooperation agreement – DCA) a vzhľadom k charakteru doterajšej komunikácie MZVEZ k tejto téme, stále nie je slovenskej verejnosti známe či americká strana požaduje dlhodobú prítomnosť svojich vojakov, alebo vojenského materiálu na našom území.

Preto by som chcel touto cestou Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí vyzvať, aby informovalo slovenskú verejnosť o predmete Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi, resp. o prebiehajúcich rokovaniach, ktoré sa týkajú tejto zmluvy – hlavne o zámeroch americkej strany.

S pozdravom“

foto: Pravda

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 189063x
Priemerná čítanosť článkov: 8220x

Autor blogu

Kategórie