Založ si blog

Prehľad prepúšťaní, štrajkov a protestov na slovenských pracoviskách (marec-apríl 2019)

foto: pravda.sk

Na slovenských pracoviskách pravidelne prebiehajú protesty proti prepúšťaniam či boje za dôstojné podmienky a dostačujúce mzdy. Tieto boje majú rôznu podobu – od vyjednávaní s vedením spoločnosti cez protestné zhromaždenia až po štrajky. Spoločné majú však to, že len málokedy sa tieto udalosti tešia takému záujmu médií ako detinské prekáračky politikov či škandáliky celebrít.

Poďme si ich preto spoločne zosumarizovať, pretože za dôstojný život sa na slovenských pracoviskách bojovalo aj v uplynulých dňoch.

Vo Volkswagene skončí 3 000 ľudí, zatvára sa aj košická fabrika

Nemecké vedenie spoločnosti neprikleplo do roku 2022 slovenskému závodu žiadny nový model, no zároveň mu zadalo úlohu zvýšiť do roku 2025 produktivitu práce o 30%. Preto sa slovenský Volkswagen rozhodol rôznym spôsobom ukončiť spoluprácu s približne 3 000 ľuďmi .Udiať sa tak má od júna.

Podľa informácií, ktoré zverejnil Trend nebudú 800 ľuďom, ktorí pracovali na dobu určitú nebudú predĺžené zmluvy, rovnako tak nebudú predĺžené zmluvy 600 agentúrnym zamestnancom. 500 ľudí nebude prepustených do júna, ale premiestni ich na dočasnú výpomoc do závodov koncernu Volkswagen. Do Audi Hungaria sa vráti 400 zamestnancov a osud zvyšných 600 ľudí vedenie slovenského Volkswagenu nazýva „odchodom v rámci prirodzenej fluktuácie“. Avšak ani zamestnanci, ktorých prepúšťanie obíde nemajú vyhraté – výroba prechádza na menší počet zmien, čo v praxi znamená, že zamestnanci prídu o viaceré príplatky.

Výrobu končí po takmer  pätnástich rokoch aj košická pobočka Volkswagenu, ktorá v priemyselnom parku v Haniske pri Košiciach zamestnávala približne 100 ľudí.

I.C.A Svidník prepustí 103 zo 137 zamestnancov

Odevná firma talianskych majiteľov známa svojou aroganciou k zamestnancom, extrémne nízkymi mzdami a ignorovaním úradov prepúšťa väčšinu zo svojich zamestnancov a výrobu presúva do Srbska. Výpoveď dostalo 103 zamestnancov, väčšinou žien.

Príbeh textilnej firmy je typickým príkladom sprivatizovaného podniku. Za socializmu úspešná odevná firma, ktorá od roku 1960 zamestnávala približne 1 500 zamestnancov, prešla po revolúcii do súkromných rúk. Sprivatizovali ju Juraj Široký a Vladimír Lexa s ďalšími partnermi. Niekoľko rokov firma ešte pracovala na dve zmeny, no počet zamestnancov sa znížil na 1 000, neskôr získali v spoločnosti kontrolný podiel talianski investori. Po čase sa talianski majitelia striedali ako na bežiacom páse, pribudlo drastické znižovanie miezd a počtu zamestnancov. Šičky dlhé roky zarábali menej ako bola zákonom stanovená minimálna mzda (jedno sako z produkcie firmy stojí 400-500 eur, no mzda šičiek sa pohybovala medzi 320-400 eurami), zamestnanci dlhodobo poukazovali na nevyhovujúce podmienky vo výrobe, úroveň hygieny, nevyplatené časti mzdy či na ďalšie porušovania zákonníka práce. Taliansky majiteľ však dlhodobo ignoroval zistenia inšpektorátu práce či pohľadávky voči mestu. Keď mu pred niekoľkými rokmi inšpektorát uložil pokutu vo výške 7 600 eur za nevyplatené časti miezd, reakciou zamestnávateľa bolo ďalšie hromadné prepúšťanie. Za cca 25 rokov sa tak počet zamestnancov znížil z 1 500 na 103 a teraz na 34.

Hrozba štrajku prinútila vedenie zvolenského Continentalu dohodnúť sa

Vo Zvolene sa koncom februára schyľovalo k ostrému štrajku. Vedenie sa s odbormi nevedelo dohodnúť na novej kolektívnej zmluve trištvrte roka. Vyjednávania začali 18. júna 2018 a ešte koncom februára 2019 nebola dohoda na svete.

Odborári preto vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Poslednou možnosťou na odvrátenie 24 hodinového ostrého štrajku bol nový návrh zamestnávateľa. Ten predpokladal navýšiť tarifnú mzdu výrobných zamestnancov o 54 eur a vyplácať im k tomu individuálnu zložku mzdy – v priemere 22 eur na zamestnanca – a nevýrobným zamestnancom zvýšiť tarifné mzdy o 78 eur s platnosťou od 1. februára, a teda spätným navýšením februárových miezd. Podľa vyjadrenia odborov boli návrhy zamestnancov rovnaké, jediným rozdielom bolo navýšenie už od 1. januára. Posledný návrh zamestnávateľa ale zamestnanci v hlasovaní schválili, a tak hrozba štrajku pominula.  

Štrajková pohotovosť v košickom dopravnom podniku

Rokovania odborov a vedenia Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), ktoré začali v závere februára, nepriniesli žiadne výsledky a vyústili do vyhlásenia štrajkovej pohotovosti, ktorá nebola ukončená ani po poslednom rokovaní odborov a vedenia 13. marca. Zamestnanci DPMK požadovali zvýšenie miezd o 1% od 1. marca a o 4% od 1. júla. Podnik v súčasnosti zamestnáva 972 zamestnancov – z toho 530 vodičov. Priemerná mzda sa tu pohybuje na úrovni 1 088 eur v hrubom (cca 820 eur v čistom).

Odborári pochodovali za vyššie mzdy

Približne tritisíc odborárov pochodovalo 19. marca centrom Košíc. Chceli tak poukázať na nedostatočnú výšku miezd slovenských pracujúcich. Podľa ich vyjadrení v súčasnosti iba tretina pracujúcich dosahuje priemerný zárobok 770 eur v čistom. Dve tretiny zamestnancov majú mzdu nižšiu než je priemerná mzda. Pričom na tento problém sa nabaľujú aj ďalšie – nízka kúpyschopnosť obyvateľstva či zadlžovanie sa. To sú jedni z hlavných faktorov, ktoré znemožňujú mladým ľuďom úspešný štart do života.

Pochod, ktorý organizoval odborový zväz KOVO sa začal na Južnej triede pri Congress Hotel Centre a cez Námestie osloboditeľov pokračoval až na Hlavné námestie.

Štrajková pohotovosť v U.S. Steel Košice

Vyjednávanie medzi odbormi a vedením spoločnosti trvá už tretí mesiac (od 16. januára), avšak bez výraznejšieho pokroku. Zástupcom pracujúcich pomaly dochádza trpezlivosť, a preto 8. apríla vyhlásili štrajkovú pohotovosť. K situácii bol prizvaný sprostredkovateľ, ktorého pridelilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

V januári vstupovali do vyjednávania odborári s podmienkou zvýšenia platov zamestnancov o 120 eur pre všetkých, no postupne svoje nároky znížili – na rast tarifných miezd o 70 eur. Naproti tomu návrh vedenia podniku stále hovorí o navýšení tarifných miezd v priemere o 20 eur.

V košickom U.S. Steel, kde momentálne pracuje okolo 12 000 zamestnancov, je kolektívna zmluva uzavretá od 1. apríla 2016 do 31. marca 2020, s tým, že každý rok sa rokuje o mzdovej časti dohody, ktorá má formu dodatkov. Priemerná mzda sa tu pohybuje v rozmedzí 1746-1876 eur avšak s nadčasmi, príplatkami a variabilnou zložkou mzdy.

CROWN Bevcan: zamestnanci protestujú, lebo chcú vyjednávať

Zamestnanci košickej spoločnosti na výrobu plechoviek na nápoje zorganizovali 12. apríla protestné zhromaždenie. Pred sídlom spoločnosti v priemyselnom parku Kechnec neďaleko Košíc sa zišla cca stovka zamestnancov. Jeho cieľom bolo podporiť kolektívne vyjednávanie, pretože zo strany vedenia spoločnosti k nemu chýba ochota: platnosť aktuálnej kolektívnej zmluvy vypršala v decembri, návrh novej zmluvy predložili odborári v januári. Vedenie však reagovalo až po tom, ako ho odbory upozornili, že uplynula zákonom stanovená lehota na odpoveď. Vedenie v odpovedi požiadalo o viac času. Rokovanie sa má uskutočniť 7. mája. Na žiadosť odborov o protinávrh dohody vedenie odpovedalo, že nesúhlasí so žiadnym bodom z návrhu, ktorý predložili odbory.

V spoločnosti, ktorá spadá do rizikových kategórií tri a štyri v súčasnosti pracuje asi 175 zamestnancov v nepretržitej prevádzke. Protestné zhromaždenie tu zamestnanci zorganizovali aj pred dvomi rokmi na znak nesúhlasu so zlými pracovnými podmienkami a s neakceptovaním návrhov odborov.

Bojnická nemocnica bude prepúšťať. Koľkých ľudí nevedno

Nemocnicu v Bojniciach čakajú pod vedením nového riaditeľa „racionalizačné opatrenia“. Ich súčasťou má byť, podľa informácií z apríla, aj prepúšťanie zamestnancov. Koľko pracovných miest je ohrozených zatiaľ vedenie nemocnice nezverejnilo. Momentálne v nej pracuje okolo 938 zamestnancov, väčšinou zdravotníckeho personálu. Prepúšťanie by sa malo dotknúť hospodársko-technického personálu.

Nemocnica eviduje dlh na úrovni 29 miliónov eur, väčšinou ide o neodvedené poistenie za zamestnávateľa Sociálnej poisťovni. Teraz sa zdravotnícke zariadenie zapojilo do oddlžovacieho programu ministerstva zdravotníctva.   

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 189209x
Priemerná čítanosť článkov: 8226x

Autor blogu

Kategórie