Založ si blog

9 miliónov eur zo Slovenska na odstrašovanie Ruska

foto: pravda.sk

Parlament vo štvrtok odhlasoval predĺženie misie slovenských vojakov v Pobaltí. Na ďalší rok. Potvrdzuje sa tak to, čo sme hovorili od začiatku na protestoch proti NATO: že zvyšovanie napätia vo vzťahu k Rusku bude postupné a málo badateľné – presne ako v príbehu o varení žaby. Keď žabu vhodili do hrnca so studenou vodou nevyskočila, voda bola príjemná. Postupne sa síce zohrievala, no žaba si vždy povedala, že ešte sa to dá vydržať, až sa nakoniec uvarila…

Aj u nás začali presuny amerických vojsk ako ojedinelé a výnimočné situácie. Dnes prejdú ročne po našich cestách stovky konvojov zahraničných vojsk, v ČR nedávno presun Američanov vyvolal na cestách krízovú situáciu. V Poľsku idú Spojené štáty navyšovať počet vojakov.

Naša vojenská prítomnosť v Pobaltí pôvodne začínala ako cvičenie. Aká je realita dnes? Budeme tam už druhý rok – prvý nás vyšiel na 10 miliónov eur, tento rok to bude necelých 9 miliónov. To znamená, že za dva roky sme na odstrašovanie Ruska dali 19 miliónov eur!

Navyše Andrej Kiska nám zo zasadnutia hláv štátov a vlád v Bruseli v júli 2018, zanechal „kostlivca v skrini“, lebo ako sa píše v materiály dnes schválenom poslancami: „Andrej Kiska, na tomto stretnutí hláv štátov a vlád deklaroval rozhodnutie nepretržite pokračovať v príspevku do eFP aj po júni 2019“.

Čiže stručné zhrnutie: pre dosiahnutie mieru a pokoja vysielame pri hranice s Ruskom vojakov a techniku. Slovensko sa chce podieľať na odstrašení Ruska, ktoré má len v rámci Západného vojenského okruhu rozmiestnených cca 330 000 vojakov, a preto vyšle pri hranice NATO a Ruska 152 vojakov. A dva roky nás stáli 19 miliónov eur. Zatiaľ.

Artur Bekmatov

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 189293x
Priemerná čítanosť článkov: 8230x

Autor blogu

Kategórie