Založ si blog

Mladí komunisti bojujú ďalej!

V sobotu mal Front ľavicovej mládeže svoj zjazd v Nitre. Som rád, že napriek podmienkam, v ktorých komunisti a celkovo radikálna ľavica momentálne fungujú, je FĽM v dobrej kondícii. Postupne nám pribúdajú členovia, zlepšujú sa finančné podmienky a nadväzujeme kontakty so subjektmi doma aj v zahraničí. O tom svedčí napríklad účasť zástupcu Komunistického svazu mládeže či zástupcu Mladých sociálnych demokratov na zjazde.

Chránime mladých
Často dostávam otázku, prečo z FĽM nevidieť viac ľudí. Je to jednoduché: aby sme ich chránili. Bohužiaľ, súčasná doba ukazuje, že normalizačné praktiky neboli symptómom len minulého režimu, ale že tieto praktiky sú prítomné aj dnes. Možno nie v takom veľkom meradle a v takej intenzite, ale sú tu. Stačí sa len prejaviť ako komunista, ľavičiar, vlastenec, mierový aktivista. Stačí len spochybniť konfrontačnosť voči Moskve či spochybniť výdavky na zbrojenie a už to začne: virtuálny lynč, anonymy zamestnávateľovi či učiteľom, prípadne vyhrážky.

Viem, o čom hovorím, preto som si pri zakladaní FĽM povedal, že ďalšiu generáciu mladých ľavičiarov od toho uchránim. A podarilo sa. Darí sa nám vytvárať priestor pre pre mladých komunistov, socialistov a radikálnych ľavičiarov bez toho, aby sme ich zároveň vystavovali virtuálnym útokom či ohrozovali ich budúcu profesionálnu kariéru.

Pokračujeme v boji proti NATO

Udalosti posledného pol roku ukazujú, že USA a NATO nás čoraz viac vtláčajú do konfrontácie s Ruskom. Tlačia na nás, aby sme prijali ich vojakov. Tlačia na nás, aby sme nakupovali ich zbrane. Tlačia na nás, aby sme vysielali vojakov k ruským hraniciam. Poviem vám ale úprimne: my vo FĽM odmietame, aby sa z našej vlasti stávala infraštruktúra amerických vojsk pri provokovaní Ruskej federácie, a tým pádom legitímny cieľ ruskej armády!

Je choré, ak naši politici otáľajú s vyčlenením financií na opravu plesnivých nemocníc a horiacich vlakov, no bez mihnutia oka schvaľujú miliardové nákupy nových zbraní. Táto militarizácia pritom obyvateľom Slovenska neprináša nič. Má len dva ciele: umelo vytvoriť dopyt pre zbrojovky a vtláčať Slovenskú republiku do konfrontácie s Ruskou federáciou.

Preto sa v nadchádzajúcich mesiacoch budeme venovať príprave kampane proti militarizácii Európy, ku ktorej nás vedú Spojené štáty a silový nástroj ich zahraničnej politiky – Severoatlantická aliancia. Máte sa na čo tešiť. 🙂

Radikálna ľavica, spojme sa!
Vo FĽM už dlhšiu dobu cítime, že ľavica musí spolupracovať a zjednocovať sa vo vybraných oblastiach. Preto sme spolu s KSS a Vzdor-SP vstúpili do Socialistického frontu. Preto spolupracujeme s Mladými sociálnymi demokratmi, s ktorými pripravujeme ďalší ročník konferencie Pohľady zľava. Preto sme finančne podporili projekt Spoločnosti Ladislava Novomeského – literárnu súťaž Novomeského Nitra. Ale toto ani zďaleka nestačí. Spolupráca musí byť intenzívnejšia.

Dokazujú to aj volebné výsledky – ľavica na Slovensku potrebuje reštart. A bezpochyby potrebujeme nový impulz, ktorý by následne napomohol rozvoju ľavice nestraníckej – rozvoju ľavicových think-tankov, občianskych združení či ľavicových médií.

Popri komunistoch pôsobí v priestore naľavo od Smeru niekoľko ďalších združení, ale aj výraznejších osobností. Na zjazde FĽM sme sa jednoznačne zhodli na tom, že musíme k sebe hľadať cestu.

Jedine spoločným úsilím môžeme efektívne poukazovať na reálne pracovné podmienky. Na stav zdravotníctva či verejnej dopravy. Na fakt, že dostatočne ohodnotená práca je výsadou niekoľkých regiónov, no vo zvyšku republiky sa len prežíva od výplaty k výplate.

Na fakt, že nadobudnutie vlastného bývania, osamostatnenie
sa od rodičov a založenie si vlastnej rodiny je pre mnohé mladé páry len ťažko dosiahnuteľným cieľom – to, čo bolo pre generáciu našich rodičov a starých rodičov samozrejmosťou, je pre našu generáciu privilégiom, ku ktorému sa však ani po rokoch tvrdej práce a uskromňovania sa nemusíme dopracovať.

A v konečnom dôsledku aj na to, že miliardy vynaložené na zbrane môžeme využiť na omnoho prospešnejšie výdavky.

Pevne verím, že v nasledujúcom období začnú subjekty mimoparlamentnej ľavice – a to vrátane nestraníckych organizácií či ľavicových osobností – k sebe nachádzať cestu. Z pozície staronového predsedu FĽM pre to urobím maximum.

Za prosperujúce a mierové Slovensko!

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

Vít Rakušan

Rakušan: Migračný pakt nie je skvelý, ale nové pravidlá sú potrebné. Podľa Babiša klame

18.04.2024 15:12

Podľa Rakušana kým budú v ČR budú ukrajinskí utečenci, Česko bude mať v solidárnom systéme výnimku.

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Rezort diplomacie neodporúča cestovať do Venezuely. Slováci majú zvážiť cestu aj dvoch ďalších štátov Južnej Ameriky

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 188649x
Priemerná čítanosť článkov: 8202x

Autor blogu

Kategórie