Založ si blog

Ministerstvo ľudských práv – nástroj na potláčanie iných názorov?

Súčasťou vyše 200 stranového programu koalície PS a Spolu ( https://cutt.ly/KwM2PWEje) aj jeden bod, z ktorého vyplýva niekoľko rizík. Napriek tomu na tento krok nikto zvlášť neupozornil. Je ním zámer založenia tzv. Ministerstva pre ľudské práva, občiansku spoločnosť a obranu demokracie SR.

Nebudem sa nijak zvlášť pristavovať pri tom, že takéto ministerstvo majú v súčasnosti len „titani“ v oblasti dodržiavania ľudských práv ako Somálsko, Pakistan či Brazília.

Skôr Vám v nasledujúcich riadkoch ozrejmím, prečo bude podľa môjho názoru založenie takéhoto ministerstva účelové a neefektívne. Navyše sa môže zvhrnúť na „Sauronovo oko“, ktoré bude vyhľadávať a perzekuovať názorovo nepohodlných občanov.

Poďme na to:

1. ZBYTOČNÁ INŠTITÚCIA

Agendu ľudských práv a občianskej spoločnosti rieši mnoho ďalších inštitúcií či úradov. Za všetky spomeniem len úrad verejného ochrancu práv (ombudsmana), Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, Radu vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ďalej Úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny či Úrad splnomocneca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Úlohou ministerstva má byť koordinácia politík všetkých vyššie menovaných subjektov: „Ide najmä o oblasti integrácie a sociálneho postavenia Rómov a Rómok, občianskej spoločnosti, obrany demokracie a koordinácie verejných politík v oblasti sociálnych ľudských práv (seniori a seniorky, ZŤP, ľudia ohrození chudobou a ďalší).“

V skratke: PS a Spolu si myslia, že v súčasnosti rieši agendu ľudských práv mnoho inštitúcií a neefektívne, preto chcú založiť ešte jedno nové ministerstvo, ktoré bude zasahovať do agendy viacerých ministerstiev (spravodlivosti, vnútra, práce…)

2. ELDORÁDO PRE NEZISKOVKY

Viackrát som upozorňoval na prípady, kedy výška, efektivita či oprávnenosť štátom poskytnutých dotácií pre tretí sektor boli prinajmenšom diskutabilné (dotácie pre GLOBSEC, dotácie Ministerstva kultúry pre LGBTI projekty).

Skúste si predstaviť ten objem finančných prostriedkov, ktorý každoročne pôjde cez dotácie a granty tohto ministerstva do rôznych diskusií .týždňa, letných škôl boja proti dezinformáciám, kurzov umenia s Petrom Kalmusom a podobných samoúčelných projektov.

A v neposlednom rade bude inštitúcia tohto druhu ideálnym odkladiskom pre vyslúžilých neziskovkárov, ako aj prestupnou stanicou pre ľudí z rôznych proatlantických neziskoviek do ďalších ministerstiev. PS a Spolu chcú totiž vo veľkom zriaďovať v štátnych inštitúciách oddelenia tzv. strategickej komunikácie.

3. SAURONOVO OKO NA VYHĽADÁVANIE NEPOHODLNÝCH

Näjväčšie obavy mám z posledného prívlastku ministerstva: ministerstvo pre… OBRANU DEMOKRACIE V SR. Mám obavu, že v súlade s Orwellovským doublespeakom sa činnosť ministerstva zvhrne na pravý opak: potláčanie slobody prejavu. Samozrejme, v záujme ochrany demokracie.

Tentokrát to však nebude poľovačka neziskovkárov na ľudí s inými názormi prostredníctvom smiešnych blogov či časovo ohraničených projektov, ale systematická činnosť z pozície štátnej inštitúcie. Kritika NATO, kritika kapitalizmu či pozitívny vzťah k Rusku – na to všetko budú môcť napasovať obranu demokracie a následné sankcie proti nám.

Súčasťou ministerstva má byť aj tzv. Centrum pre hybridné hrozby a dezinformácie.

Zhrnuté a podčiarknuté PS a Spolu chcú zabiť dve muchy jednou ranou: vytvoriť pracovné miesta pre svojich kamarátov z tretieho sektoru a spustiť štátnu ideologickú mašinériu na potláčanie akýchkoľvek nevyhovujúcich názorov: médií, združení či jednotlivcov.

Artur Bekmatov

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 189240x
Priemerná čítanosť článkov: 8228x

Autor blogu

Kategórie