Založ si blog

Aktuality. sk chceli zhejtovať socialistickú výstavbu bytov. Miesto toho sa strápnili

foto: pravda.sk

Rozkaz ten zněl jasně: zhejtovať socialistické byty za každú cenu!

Parafrázou legendárnej hlášky z Pelíškov by sa dala charakterizovať utorňajšia redakčná porada portálu aktuality.sk. Deň na to totiž uzrel svetlo sveta „skvost“ (dostupný TU), ktorý má mladej generácii raz a navždy vyvrátiť tvrdenie rozšírené medzi generáciou ich rodičov a starých rodičov: že pred rokom 1989 sa masívne stavali byty.

„Za socializmu sa stavalo viac bytov. Bol v tom však zamlčiavaný háčik,“ znie nadpis sľubujúci šokujúce odhalenie. Aby tomu mladý čitateľ porozumel, materiál je pripravený formou videa s titulkami.

Novinársky Derrick

Situácia s výstavbou bytov podľa autora „nebola taká ružová“, hoci vzápätí priznáva, že po roku 1960 sa výstavba rozbehla. Ročne sa dokončilo 30 000 bytov, no my ani po 30 rokoch ekonomického napredovania nie sme schopní tento počet naplniť ani z dvoch tretín.

Nájomné síce bolo omnoho nižšie: tvorilo menej ako 10% z priemernej mzdy (skúste si vypočítať, čo okrem garáže na kraji mesta si dnes môžeme prenajať za cca 100 eur), ale porovnanie s dneškom je podľa autora „výrazne skreslené“.

Chvíľka napätia – čitateľ očakáva odhalenie spomínaného háčika.

Skreslené preto, že ako píše autor: „nájomné ani zďaleka nepokrylo náklady na výstavbu. Komunisti bývanie teda poriadne dotovali.“

Wau, to je teda odhalenie! Inšpektor Derrick, daj si pozor, máš konkurenciu!

Prečo je dotovanie bytov podľa nášho novinárskeho Derricka problém? Lebo komunistom „automaticky zostávalo menej peňazí na iné veci. Napríklad budovanie diaľnic“.

Na ne v súčasnosti dávame od 540 miliónov eur do 1,05 miliardy eur. Autor síce dodáva, že sumy sa v tejto úrovni pohybujú vďaka eurofondom (rozumej na diaľnice dávame málo peňazí aj v súčasnosti), ale to nevadí. „Matematika sa nedá oklamať,“ dodáva Derrick z aktualít. A svoju „brilantnú“ analýzu uzatvára konštatovaním:

„Môžeme cez dane prispieť viac na výstavbu bytov. Inde však budú peniaze chýbať. Podobné úvahy sú však, žiaľ, bezpredmetné. Verejná pokladnica je vybrakovaná. Ak sme chceli hospodáriť bez sekery, museli by sme zastaviť výstavbu diaľnic aj štátnu podporu bývania.“

Čo nám redaktor aktualít vlastne nechtiac povedal?

Za socializmu sa stavali byty. Vo veľkom. Výstavba bola dotovaná. Dnes nemáme peniaze. Preto nestaviame v takom množstve byty. Diaľnice síce ako-tak staviame, ale aj to najmä vďaka eurofondom. Bez nich by sme ich nebudovali ani tak, ako sa budovali pred rokom 1989.

Čiže nebyť eurofondov, boli by sme na tom možno horšie ako v minulosti. To, čo predviedol pán redaktor z aktuality.sk sa ľudovo nazýva „streliť si do nohy“.

Naozaj sme na tom tak zle?

Nie, nestojíme pred dilemou či za ušetrené peniaze budeme stavať byty, miesto diaľnic, alebo diaľnice miesto bytov. O tomto sa vás len snaží presvedčiť generácia pisálkov s klapkami na očiach.

Ak by sme totiž zoškrtali jednu oblasť výdavkov, ktorá patrí medzi najvyššie v štátnom rozpočte, tak by sa to mimoriadne pozitívne mohlo odraziť na budovaní bytov pre mladé rodiny, opravy nemocníc či výstavby diaľnic.

Tou oblasťou je zbrojenie. V situácii, kedy sa nedostatok bytov pre mladé rodiny stáva neúnosným problémom totiž bez mihnutia oka s každým rokom zvyšujeme výdavky na zbrojenie: stíhačky, transportéry, vrtuľníky, misie v zahraničí… Premiér Pellegrini nedávno dokonca prisľúbil, že magickú hranicu 2% HDP na zbrojenie dosiahneme ešte skôr, ako to pôvodne prisľúbil prezident Kiska.

Pravdou teda nie je, že peňazí je v našej republike málo. Je ich dosť. Len doterajšie vlády mali nesprávne nastavené priority: zahraničné kapitál a zahraničné zbrojovky im boli prednejšie ako domáce obyvateľstvo.

Artur Bekmatov

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Ukrajinskí predstavitelia zatiaľ oficiálne nepriznali, že ich krajina dostala strely ATACMS dlhého doletu.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 189201x
Priemerná čítanosť článkov: 8226x

Autor blogu

Kategórie