Založ si blog

Irak: Malá sonda do doublespeaku slovenskej opozície

Napriek závažnosti amerického atentátu na iránskeho generála a dôsledkom, ktoré tento čin môže vyvolať, trvalo slovenským politikom (česť výnimkám) nezvykle dlho, kým sa odhodlali americký atentát zhodnotiť. Sčasti je to pochopiteľné: veď to nie je, ako keď sa ruské lietadlo nebezpečne priblíži k americkému torpédoborcu pokojne hliadkujúcemu pár kilometrov od ruských brehov a svetový konflikt je vinou Rusov na spadnutie.

Väčšina opozičných vyjadrení vyzerá, akoby to jeden propagandista písal. Teroristický útok, za ktorý by na Rusku či Číne nenechali suchú nitku je zrazu eufemisticky nazývaný ako „kontroverzný“, „problematický“, naša servilnosť voči Washingtonu je zase schovávaná za „koordináciu so spojencami“ či „hodnotu partnerstva“. Jednoducho ukážkové príklady doublespeaku, na ktoré by bol hriech nepoukázať.

Preto som sa rozhodol vybrať časti vyjadrení niektorých opozičných politikov (pre korektnosť uvádzam aj link na ich plné znenie) a následne vám ponúknuť aj preklad do reči kriticky zmýšľajúcich ľudí. Nech sa páči, prajem príjemnú zábavu:

 

OĽaNO: Napriek tomu, že USA spáchali útok na iránskeho generála ako individuálny akt, ktorý môže mať širšie dopady na medzinárodnú bezpečnosť, Slovensko by ako zodpovedný člen NATO nemalo podliehať panike a k prípadnému stiahnutiu našich vojakov by sme mali pristúpiť až po vzájomnej dohode a v koordinácii s našimi spojencami v NATO.“

PREKLAD: Američania síce mali úplne v paži konzultovanie so spojencami z NATO krok, ktorý môže ľahko uvrhnúť Blízky východ do chaosu, ale my musíme byť poslušní a na akýkoľvek krok počkať, pokým nepríde z Washingtonu cez bruselskú centrálu NATO.

 

PAVOL MACKO (PS – SPOLU): Spôsob vykonania a to, že pri útoku na Bagdadskom letisku zahynul aj iracký generál a ďalšie osoby je veľmi kontroverzný a nič nevyriešil.

Aj napriek atentátu na štátneho predstaviteľa a predchádzajúcim incidentom, najlepšie by bolo, keby si všetci zainteresovaní sadli k rokovaciemu stolu a zabránili pokračovaniu nebezpečnej konfrontácie.

PREKLAD: Američania nemohli spraviť väčšiu hlúposť – len to nemôžem povedať otvorene. Iránci aj Iračania by teraz mali držať ústa a krok a nechať aj do budúcna Američanov, nech si s nimi robia, čo chcú. Hlúposť Washingtonu je „kontroverzná“ a reakcia na ňu je „zvyšovanie napätia“ či „eskalácia konfliktu“.

 

DALIBOR ROHÁČ (PS – SPOLU): Piatkové zabitie iránskeho generála Solejmáního je z viacerých dôvodov problematické.

Aliancie nie sú o tom, že by naše bezprostredné záujmy a záujmy našich spojencov boli vždy tie isté. Sú o tom, že hodnota partnerstva ďaleko vyvažuje fakt, že všetci zúčastnení zavše musia urobiť niečo, čo im nemusí byť bezprostredne po chuti.

PREKLAD: Americký atentát bol svinstvo. Ale to sa nehovorí. Aliancie nie sú o tom, že naše záujmy a záujmy spojencov sú vždy rovnaké. V prípade NATO platí, že nikto nesmie reptať – musíme splniť, čo Američania potrebujú, a ak chceme odniekiaľ stiahnuť svojich vojakov, tak musíme počkať, kým to USA povolia.

 

TOMÁŠ VALÁŠEK (Za ľudí): „Slovensko je riadnym členom NATO a je preto správne, aby sme náš postup koordinovali s našimi partnermi. Bezpečnosť našich vojakov je na prvom mieste, nesmieme však reagovať zmätočne a zbabelo pod vplyvom emócií.“

PREKLAD: Hlavne nerobme nič samostatne! Všetko musí prísť z Washingtonu cez bruselskú centrálu NATO, v ktorej to koordinovane a spoločne schválime. Inú možnosť ani nemáme…

 

MARTIN FEDOR (Dobrá voľba): „Aj Slovensko sa zúčastňuje na tejto nebojovej, výcvikovej misii a je zúčastnené siedmimi inštruktormi. Konať zbŕklo a zrazu sťahovať svojich ľudí na vlastnú päsť by bolo zlé. Sila spojenectva je v tom, že sa rozhoduje kolektívne… Odchod pár stoviek inštruktorov z Iraku by znamenalo ďalšie posilnenie Iránu cez celý Blízky východ, potešenie Rusov a hlavybôľ do budúcnosti… Napriek tomu, ak iracká vláda vyzve na ukončenie misie, iné ako stiahnuť inštruktorov asi nezostane…“

PREKLAD: Iračania síce schválili vyhostenie zahraničných vojakov, ale to pre nás nie je smerodajné. My visíme na šnúrke od gatí Washingtonu, a z Iraku odídeme až keď sa Washington rozhodne, že NATO sa kolektívne rozhodlo stiahnuť sa. Bu-bu-bu – Rusi.

 

Artur Bekmatov

Zmluva s USA znamená dlhodobú a početnú vojenskú prítomnosť Američanov v SR

16.12.2021

Hovorí sa, že rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a pravdou je len pár rokov. V prípade Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA sú to 4 roky. Počas tohto obdobia ministerstvá zahraničia a obrany akúkoľvek kritiku namierenú voči rokovaniam s Američanmi odbíjali tvrdeniami, že ide o klamstvá, dezinformácie, konšpirácie a propagandu Kremľa. V súčasnosti je [...]

Česko-ruský konflikt: otázky a súvislosti

19.04.2021

Ak sa potvrdí verzia českej strany, tak pôjde jednoznačne o vážne narušenie suverenity a bezpečnosti Českej republiky Ruskou federáciou. Okrem tohto aspektu to samozrejme mimoriadne ovplyvní verejnú mienku, rozloženie politických síl a dostane česko-ruské vzťahy na tak nízku úroveň, na ktorej ešte neboli. Nehovoriac o tom, že odvetné kroky Moskvy, prakticky personálne [...]

(PR)imátor Nitry vykopáva otvorené dvere vlastnej koalície

21.05.2020

Amaterizmus súčasnej koalície najnovšie preukázal primátor Nitry a poslanec Za ľudí Marek Hattas. Jeho neobratnosť a snaha zviditeľniť predovšetkým vlastnú osobu a to za každú cenu sa preukázala aj teraz – v prípade výmeny riaditeľa nitrianskeho výstaviska Agrokomplex. Mnoho Nitrančanov bolo rozčarovaných, keď doslova pár mesiacov po zvolení do čela mesta [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Artur Bekmatov

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 188734x
Priemerná čítanosť článkov: 8206x

Autor blogu

Kategórie